Lammasmaailma

Ajankohtaista

(1.6.2018) Liki koko toukokuun jatkunut lämmin ja kuiva sää on saattanut hidastaa tai jopa pysäyttää loismunien kehittymisen tartuntakykyisiksi toukiksi. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät karitsat ole vielä altistuneet normaalivuosien tapaan loistartunnoille sellaisessa tapauksessa, että ne ovat aloittaneet laiduntamisen vanhalla (ei-puhtaalla) laitumella. Toisaalta voi käydä niin, että kun kuivuus päättyy, loisten elinkierto laitumilla ryöpsähtää yhtäaikaisesti eteenpäin, mikä altistaa karitsat voimakkaille tartunnoille.

Toimi loistorjunnan osalta näin:
– kun laitumille sataa seuraavan kerran kunnolla vettä, siirrä uuhet ja karitsat viikon sisällä toiselle, mahdollisimman puhtaalle lohkolle (esim. odelmalle)
– ota karitsoista papananäytteet 3 viikkoa sateiden tulosta (ei koske puhtaalle laitumelle suoraan sisältä vieroitettuja karitsoita)
– noudata muilta osin yleisohjettamme: Muistilista loistilanteen seurantaan.

 

Käytä hyödyksesi laidunkaudella: Lampureiden vinkkejä karitsanäytteenottoon.

 

Kevään ja kesän sisäloisanalytiikka on täydessä käynnissä. Meiltä saat kaikki sisäloistorjunnan asiantuntijapalvelut yhdestä paikasta;

  • näytteenotto-ohjeet ja -välineet
  • asiantuntevat analyysit edullisesti ja nopeasti
  • eläinlääkärin tekemän löydösten tulkinnan sekä ohjeen seurantanäytteiden ajoittamisesta
  • tarvittaessa eläinlääkärin antaman ohjeen oikein toteutetusta lääkityksestä
  • loistorjuntasuunnitelmat ja niiden päivitykset
  • yksityiskohtaiset monivuotiset laidunnussuunnitelmat sisäloisongelmien ehkäisyyn
  • asiantuntijaneuvonnan kaikenlaisissa eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä (Lammaslääkäri 0600-306 627, maksullinen)

Menestyksellinen loistorjunta perustuu sellaisiin laidunnuskäytäntöihin, joissa karitsoiden laitumilta saamat tartunnat pysyvät turvallisella, riittävän alhaisella tasolla läpi laidunkauden. Tilannetta on seurattava oikein ajoitetuilla ja kohdennetuilla papananäytteillä; aluksi uuhinäytteillä huhti-toukokuussa, sen jälkeen karitsanäytteillä 2-3 kertaa laidunkauden aikana. Jos karitsoita on kesällä jouduttu lääkitsemään sisäloistautien varalta, voi olla perusteltua tutkia myös uuhet vielä syksyllä sisäloisten, ml ison juoksutusmahamadon (Haemonchus contortus) varalta, jonka aiheuttama oireilu voi alkaa vasta kevättalvella. Hyvien käytäntöjen mukainen loistorjunta suojelee lampaita kaikkien sisäloisten tartunnoilta.